arrow_drop_up arrow_drop_down
Gestrest?! Ik? Hoe kom je erbij!
30 oktober 2018 

Gestrest?! Ik? Hoe kom je erbij!

Als je mij een paar jaar geleden in mijn werk had meegemaakt, had je waarschijnlijk met een grote boog om me heen gelopen. Ja, echt! Zo gestrest was ik. Ik werkte toen nog als freelancer in het communicatievak. Behoorlijk gedreven om de allerbeste resultaten voor de opdrachtgever te behalen. Sterker nog als het even kon, probeerde ik de verwachtingen zelfs overtreffen.

Ik hield mijzelf voor dat er meer dan genoeg tijd kwam om te ‘crashen’ en bij te tanken als het project eenmaal afgerond is. Maar ondertussen was ik thuis niet meer te genieten (vraag het mijn man maar) en waarschijnlijk helemaal geen leuke collega meer.

Nu weet ik dat ik mijn grenzen altijd voorbij denderde. Altijd!

Zo erg zelfs dat ik niet eens meer in de gaten dat ik continu gestrest was.

Op wilskracht doorgaan

Op wilskracht kon ik het lang volhouden om alle signalen te negeren. Ondertussen rende ik door van hot naar her. Mijn gedachten all over the place en raasden door mijn hoofd. En de stress gierde door mijn lijf. En toch vertelde ik mijzelf dat de stress er gewoon bij hoorde in veeleisende communicatieprojecten vol deadlines die ik vol verve tot een goed einde wilde brengen. Tja… tot ik tegen een fikse blinde muur afstevende: burn-out! Meerdere keren zelfs. Want hardleers was ik wel.

Daar zat ik dan. Gestrest, jankerig en geen energie meer om wat dan ook te ondernemen.

Ik was zo gewend geraakt aan altijd maar doorgaan dat ik mijn eigen signalen niet meer herkende.

Laat staan ernaar kon luisteren.

Gezellig druk en toch gestrest

Ik liet mijn leven bepalen door wat er van mij gevraagd werd (of misschien nog meer door wat ik dacht dat van mij gevraagd werd). Mijn volle agenda, de mailbox die leeg nog moet, de zoveelste verjaardag, de zoveelste borrel, de zoveelste … Er was altijd wel iets was dat voor ging voordat ik eindelijk aan ontspanning toe kwam.

Er is natuurlijk niks mis met een gezellig druk leven. Maar wat als de balans tussen wat je moet (van jezelf) en wat je (van binnen) nodig hebt ver te zoeken is. Dan gaat het mis.

Op zoek naar ontspanning

Met een leven dat geregeerd werd door stress, ging ik op zoek naar ontspanning. Maar goed, dat wil iedereen. Het aanbod is enorm, dus waar begin ik. Ik heb heel veel verschillende zaken uitgeprobeerd in mijn zoektocht naar ontspanning en ik heb gemerkt wat voor mij wel werkt en wat niet.

Zelf vond ik ontspanning in yoga wat ik jarenlang heb beoefend en recent weer heb opgepakt maar ook in verschillende vormen van meditatie. Zelfs fanatiek sporten – ik was er best goed in – gaf ontspanning en ontlading van stress. Dankzij Biodanza kwam ik weer in een ontspannen flow. En zelfs mijn dierbare verzorgpaard Thijs spiegelde me feilloos als ik gestrest bij hem kwam. Alleen als ik ontspannen en echt was kon ik in harmonie met hem samenwerken.

Daarnaast ben ik aan de slag gegaan met een dijk van een coach. Iemand die me keer op keer de spiegel voorhield… Nou dat vond ik behoorlijk confronterend kan ik je vertellen. Want de enige die kon veranderen was ik zelf. En er was moed en doorzettingsvermogen om de diep ingesleten patronen om altijd stress te ervaren los te laten. Om kalmte en ontspanning toe te laten. Want aan stress was ik gewend geraakt, maar ontspannen… dat was mijn hele systeem niet gewend.

Deze boeiende ontdekkingsreis heeft me ontzettend veel moois opgeleverd.

Ontspanning zit al in jou

Alle vormen van ontspanning, of het nu een cursus, methode, stroming of zienswijze is, heeft naar mijn idee iets gemeenschappelijks. En dat is dat ze je (weer) connecten met een meer ontspannen versie van wie jij bent.

De ontspanning die jij zoekt zit allang in jou.

Je hoeft je echt niet overal druk over te maken.

Of constant in de stress te schieten.

En ook niet continu te presteren.

Of van hot naar her te rennen en maar doorgaan …

Hoe kom je daar dan mee in contact?

In de eerste plaats door tijd voor jezelf te nemen om even te ontsnappen aan je drukke leven. En het eerlijke gesprek met je zelf aan te gaan. Hoe gaat het met jou? Geloof me, als je dat doet, dan ga je ontdekken welke vorm van ontspanning het beste bij jou past. Wat jij nodig hebt om onder alle omstandigheden ontspannen te zijn en te blijven.

Om je op weg te helpen heb ik deze super effectieve visualisatieoefening voor je:

  • Zoek een plek voor jezelf waar je niet gestoord wordt
  • Ga rustig zitten of liggen
  • Sluit je ogen en richt al je aandacht naar binnen
  • Haal een paar keer diep en ontspannen adem – in door je neus en uit door je mond
  • Voel je lichaam. Als je spanning voelt, breng dan in gedachten ontspanning bij de plekken die misschien wat gespannen aanvoelen
  • Voel hoe het met je gaat (en nee, niet bedenken), laat de antwoorden in jou ontstaan
  • Stel jezelf eens de vraag: hoe ben ik als ik de meest ontspannen versie van mijzelf ben. Laat de antwoorden op deze vraag in jou ontstaan. Dat kan in beelden zijn of in gevoelens zijn, misschien krijg je het warm, of hoor je jezelf praten … Alles is mogelijk want het zijn jouw indrukken
  • Misschien kan je zelfs nog beter contact met haar maken en ook je vragen voorleggen?

Ik weet zeker dat wanneer jij aan jezelf vragen gaat stellen, dat je antwoorden krijgt.

Misschien niet de antwoorden die je verwacht of hoopt te horen, maar die wel van jou zijn. En als jij je eigen antwoorden serieus neemt, dan ga je vanzelf meer ontspanning in je leven ervaren.

Training

Het vraagt simpelweg training om de spanning waar we zo aan gewend zijn geraakt los te laten. En dat gaat nu eenmaal niet van de een op de andere dag. Mijn advies: doe dat met kleine stappen, leg de lat niet meteen veel te hoog voor jezelf. Geloof me, elke keer dat je deze oefening doet ga je een nieuwe kant van jezelf ontdekken.

eBook ‘Reken af met stress’

Deze mooie visualisatieoefening is slechts een van de tips uit mijn eBook ‘Reken af met stress’. Speciaal voor iedereen die wil afrekenen met stress heb ik mijn 7 gouden tips gebundeld.

Meer weten? Vraag NU direct het eBook aan.

Over de schrijver
Gepassioneerde coach voor (drukbezette) vrouwen die ontspanning zoeken. Ik help vrouwen uit de waan van de dag stappen zodat ze ontspannen en vol energie de regie over hun eigen leven kunnen terugpakken.
Reactie plaatsen

Deze website gebruikt cookies